12 indok, amiért a Linux jobb a Windows 10-nél

A Windows 10-et a megjelenésétől számítva mind a mai napig nagyon sok ember elégedetlenül használja. Számukra hasznos információkat és tanácsokat nyújthatnak az alábbiak.

_

1.) A Windows 10 lassú működésű régebbi típusú számítógépen

Ha Windows XP, Vista, vagy Windows 7 rendszerű számítógépen váltottunk Windows 10-re, sok esetben előfordulhat, hogy ugyanazokat a tevékenységeket lassabban képes végrehajtani ugyanaz a számítógép. Ilyenkor a legtöbben a számítógép alkatrészeinek bővítésével, vagy a komplett számítógép cseréjével oldják meg a problémát. Ezt megelőzően érdemes tennünk egy próbát valamelyik Linux disztribúcióval, akár a telepítés nélküli live-üzemmódon keresztül, hogy meglássuk mikre képes még a gyengének látszó számítógépünk egy gazdaságosabb operációs rendszeren:

- Alacsony gépigényű, modern rendszer - tudnivalók az Xfce-ről

- Az Ubuntu Linux futtatása régi - vagy gyenge teljesítményű - számítógépeken

2.) Nem tetszik a Windows 10 felhasználói felülete

A Windows 10 külső megjelenésével nem igazán nyerte el a legtöbb felhasználó tetszését. Próbálkozhatunk ugyan átszínezni, vagy alakítgatni, de a végeredmény még mindig nem lesz az, amit igazán szeretnénk kapni. Ezzel szemben a legtöbb Linux rendszert képesek vagyunk a legapróbb részletekig személyre szabni, hogy minél látványosabb és kényelmesebb felületen dolgozhassunk:

_

_

A legjobb Linux-témák gyűjteménye

3.) A Windows 10 túl sok merevlemez-területet foglal

Attól függetlenül, hogy egy Linux rendszerhez képest egy alap Windows 10 rendszer telepítést követően viszonylag nagy lemezterületet foglal előlünk, alig található benne gyárilag olyan alkalmazás, vagy szolgáltatás, amely indokolná mindezt. Az egyik legjobb példa erre, hogy egy Ubuntu Linux vagy Linux Mint gyári telepítése ha meg is közelítené egy Windows 10 rendszerét, akkor is nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Linux rendszer telepítését követően máris elindíthatjuk például az Office vagy a Gimp programcsomagot:

_

_

4.) A Linux ingyenes

A Microsoft a legtöbb esetben pénzt kér, hogy legálisan használhassuk számítógépünkön a Windows valamelyik verzióját. A legtöbb Linux rendszer - és a legtöbb rá elérhető programcsomag - ezzel szemben teljesen ingyenes és nyílt forráskódú.

_

5.) A Linux rendszerre a legtöbb alkalmazás ingyenesen elérhető

Ahogyan a 4-es pontban is említettem, a Linux rendszerre elérhető programcsomagok közül a legtöbb ingyenesen elérhető. Használatukhoz ráadásul elegendő a Linux gyárilag beépített csomagkezelőjét - például Yast2, Synaptic, vagy az Ubuntu szoftverközpont - elindítanunk, ahol kategorizálva láthatjuk őket:

_

6.) Biztonságos

A Windows rendszerekre napi szinten nagyon sok kártevő szoftvert készítenek, amelyek a Linux rendszereken szerencsére általában nem okozhatnak kárt. És mivel alapesetben a legtöbb programot a Linux beépített szoftverkezelőjén keresztül töltjük le, így a nem megbízható forrásokból beszerezhető - különféle letöltéseket reklámozó weboldalak - szoftverek ellen is védve vagyunk.

7.) Összteljesítmény

Egy modern megjelenésű Linux rendszer minden látványeffektjével és funkcióival gyorsabban futhat egy modernebb számítógépen is, mint a Windows 10. Ez köszönhető annak is, hogy mivel a Linux rendszer nem igényel antivírus szoftver meglétét, így ezáltal jelentős memória- és processzor-erőforrás áll majd rendelkezésre a futtatni kívánt programok számára.

8.) Adataink bizalmasan kezelése

A Windows 10-nél már a telepítés közben észrevehetjük, hogy alapértelmezésképpen mennyi személyes adatunkat próbálja "megszerezni". A Linux nem gyűjti az említett adatokat, vagy legalábbis nem ennyire "erőszakosan".

9.) Megbízható, stabil működés

A Windows-nál még a 10 esetében sem mondható el mindez, a Linux rendszerek még mindig sokkal stabilabb és megbízhatóbb működést garantálnak. Sokan találkoztak már olyannal, hogy a Windows feladatkezelőjében kellett a lefagyott és a memóriába ragadt alkalmazásokat kitakarítani. Ilyen esetekben még az is előfordul, hogy a rendszer valamiért nem engedi bezárni az összeomlott folyamatot.

10.) Frissítések

A Windows rendszerek egyik legutálatosabb tulajdonsága a Windows Update rendszer még a modern számítógépeken - igen, akár SSD-meghajtóval - tapasztalva is lassú és instabil működése. Ki ne találkozott volna már ezzel a képernyővel?

"Frissítések telepítése 1/356..."

Eközben ráadásul a számítógép teljesen használhatatlan, mivel mindössze egy kék hátteres képernyőt láthatunk. Megszakítani mindezt természetesen a rendszer nem javasolja, így kénytelenek vagyunk akár órákat is várni a frissítések elvégzése miatt. A Linux ezzel szemben még a nagy mennyiségű frissítéscsomagok letöltését és telepítését is hamarabb elvégzi, amely közben a számítógép is használható marad. Ilyenkor sok esetben még a számítógép újraindítása sem szükséges a frissítések elvégzéséhez.

11.) Változatos

A Linux disztribúciók sokszínűsége mindenki számára tartogat olyan tulajdonságokat, amelyek miatt bárki megtalálhatja a számára legideálisabbat, legyen az akár Ubuntu Linux, Linux Mint, vagy Debian.

12.) Támogatás

A Microsoft tucatnyi dokumentációt bocsájt a felhasználók számára, de a legtöbb esetben mégis a szakmai fórumokon köt ki mindenki. Az az igazság, hogy a Windows áráért cserébe nem igazán ezt várja az ember. Ezt a fajta terméktámogatást a Linux rendszertől ingyen is megkaphatjuk. :)

Ide kapcsolódó témák:

- A Canonical elmagyarázza: Miért jobb választás az Ubuntu Linux a Windows 10-nél

- Számítógépek Linuxszal való kompatibilitásának ellenőrzése

- Windows-ról Linux-ra való áttérés -> Mennyire felelhet meg az elvárásunknak az új rendszer?

- Ubuntu vs Linux Mint -> Melyiket válasszam?

- 10 gyakran használt szoftver lehetősége az Ubuntu Linux rendszerre történő váltást követően

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.